Jak vzniká med
Mnozí tvrdí, že včely sbírají med – to je však velmi nepřesné. Včely sbírají z květů nektar a se stromů medovici. Nektar je sladká šťáva vylučovaná nektariemi rostlin jako produkt fotosyntézy.
Medovice je hustá sladká šťáva, kterou producenti medovice, nejčastěji listové mšice, mery a puklice, živící se rostlinnou šťávou, vylučují na větvičky jehličnatých a listy listnatých stromů. Včely nektar nebo medovici přinášejí do úlu a předávají je úlovým včelám, které pomocí šťáv vylučovaných hltanovými žlázami a odpařováním vody je zpracovávají na med.
Nektar obsahuje 30 % až 95 % vody a 5 % až 70 % cukrů, medovice obsahuje zpravidla méně než 25 % vody a více než 30 % cukrů.
Včelami zpracovaný zralý med obsahuje pouze 18 % až 20 % vody, především proto je mikrobiálně stálý. Z nektaru včely vytvářejí světlý květový med, z medovice tmavý lesní med. Pokud v období snůšky lesního medu kvetou maliníky a lípy, vzniká velmi chutný smíšený med.
Čím je med vzácný
Med obsahuje hlavně jednoduché, dobře stravitelné cukry. Hlavními součástmi medu jsou ovocný cukr (fruktóza) – 30 % až 38 % a hroznový cukr (glukóza) – 26 % až 33 % a malé množství některých dalších jednoduchých cukrů. Složených cukrů je v medu méně než 10 %. Naproti tomu řepný nebo třtinový cukr, používaný běžně ke slazení, obsahuje z 98 % pouze složený cukr – sacharózu.
V nabídce máme
- Med květový
- Med lipový
- Med pastový